Hoewel Wingspan niet helemaal mijn ding is, was ik toch nieuwsgierig naar Wyrmspan toen deze aangekondigd werd. De veranderingen klonken interessant en de designer (Connie Vogelmann) heeft ook het spel Apiary gemaakt, dat me zeer goed bevalt.
Wyrmspan lijkt best nog op Wingspan, je verzamelt draken op je tableau in drie verschillende grotten en je kunt in jouw beurt één van die grotten activeren om iets te krijgen en de aanwezige draken te activeren. Ook draken kun je lokken met voedsel en ze leggen eieren. Elke ronde is er een doel waar je punten voor kunt verdienen en aan het eind zijn je draken, eieren, bewaard voedsel en weggestopte kaarten punten waard.
Maar er zijn ook verschillen. Het vogelhuisje met de dobbelstenen is verdwenen en je kunt bonussen verdienen op het gildebord. Je moet nu eerst je grot uitgraven om ruimte te maken voor draken, maar dat proces levert je ook bonussen op. Het aantal acties neemt ditmaal niet per ronde af. Sterker nog: je kunt tijdens een ronde vaak extra acties verdienen. Het meerdere keren activeren van dezelfde rij in dezelfde ronde kost echter wel steeds meer.
Kortom: veel overenkomsten, maar ook best veel verschillen. Wat is daarvan het resultaat?
Matthias Toen ik Wyrmspan voor het eerst zag, was ik bang dat ze Wingspan nodeloos ingewikkeld hadden gemaakt, maar in de praktijk bleek dat heel erg mee te vallen. Natuurlijk zijn er extra dingen aan teogevoegd zoals de grotkaarten en het gildenbord, maar daar staat tegenover dat bijvoorbeeld bonuskaarten en de voedseldobbelstenen verdwenen zijn. Het netto resultaat is dus niet veel ingewikkelder dan de originele inspiratie. Dan is de vraag nog: zijn het goede wijzigingen? Ik denk dat veel mensen niet rouwig zullen zijn om de reductie van de geluksfactor bij het verkrijgen van voedsel. Een andere verbetering is dat je via de subsystemen van de grotkaarten en het gildebord ook aan extra bonusmaterialen kan komen, waardoor je minder vaak één van de standaardacties hoeft uit te voeren om iets gedaan te krijgen. Dit alles zorgt ervoor dat het spel lekker vlot wegspeelt en je veel in één keer kunt bereiken als je leuke combo's weet te maken. Daar zit ook een klein nadeel aan. Ik merk dat ik in Wyrmspan veel meer dan in Wingspan simpelweg afwacht tot iemand anders zijn beurt af heeft gemaakt en niet echt probeer te volgen wat er allemaal gebeurt. Tevens heeft het nieuwe thema op mij het effect dat ik het spel afstandelijker benader dan dat ik dat bij Wingspan doe. In Wingspan zie ik vogeltjes voor me en in Wyrmspan zie ik vooral getallen en combinatiemogelijkheden in plaats van draken. Dat is duidelijk een heel persoonlijk gevoel, dus dit weerhoudt me er zeker niet van om Wyrmspan van harte aan te raden. Dit geldt vooral voor spelers die het gevoel hadden dat je in Wingspan te afhankelijk was van het beschikbare voedsel en hoe de kaarten vallen. |
Martha Ik ben één van die mensen die het gevoel heeft dat in Wingspan teveel afhangt van geluk. Daarnaast vond ik het ook jammer dat de vogels uit de 'krijg eieren' rij, vooral iets met eieren deden, etc. Hierdoor had ik nooit het gevoel dat ik iets leuks voor elkaar kreeg, maar precies die actie uitvoerde die logisch was voor wat ik wilde hebben. Voedsel nodig? Kies voedselrij! In Wyrmspan heb ik dat gevoel veel minder, omdat elke rij je sowieso ook een stapje op het gildespoor geeft als je één draak hebt en een ei als je er drie hebt. Hierdoor kun je soms bijvoorbeeld een drakenkaart pakken, maar ook meteen de grondstof die je nog mist om deze te spelen regelen via het gildespoor. Hierdoor geeft Wyrmspan me wel het gevoel dat ik leuke combo's aan het maken ben. Ook het kunnen verdienen van extra acties is leuk, daardoor kun je soms nog net iets meer doen dan je eerst dacht. Dit spel werkt voor mij omdat het een leuke combinatie is van plannen en je kansen pakken wanneer ze zich voordoen. |
~ Matthias & Martha