Mandala Stones is zo'n spel dat direct de aandacht trekt, omdat het er erg mooi uitziet. Dit spel nodigde ons dan ook allemaal direct uit te proberen hoe het speelt.
Het speelbord wordt midden op tafel gelegd en op alle mandalavakjes wordt een toren van vier willekeurige stenen gezet. De vier artiesten (zwarte pionnen) worden op hun startvelden gezet. Het mandalabord wordt naast het speelbord gelegd. Elke speler krijgt een eigen spelersbord en plaatst zijn scoresteen op het overwinningspuntenspoor. De opdrachtkaarten worden geschud en elke speler krijgt er twee die hij voor zichzelf houdt.
In jouw beurt moet je stenen uit het midden pakken of stenen op jouw eigen speelbord scoren. Als je kiest voor pakken, verzet je één van de artiesten naar een vrij veld en pakt vervolgens met de klok mee de bovenste ste(e)n(en) van de aangrenzende torens die matchen met het patroon op de artiest. Je mag daarbij alleen stenen pakken die niet grenzen aan een andere artiest. Het torentje van stenen dat je pakt moet je op een vrij veld op jouw spelersbord plaatsen.
Als je kiest voor scoren, dan kies je één kleur die je wilt scoren. Van deze kleur moet je minstens twee torentjes op je spelersbord hebben staan. Voor alle velden waar je een torentje hebt staan met bovenop de gekozen kleur, scoor je volgens de waardering die bij het veld onder de toren staat aangegeven. Je kunt hierbij bijvoorbeeld punten krijgen voor torens van verschillende hoogten, afhankelijk van hoe hoog de steen in je toren ligt, of voor het aantal kleuren in de toren. Als alternatief voor het scoren van een kleur, kun je ook van willekeurige torentjes de bovenste stenen scoren. Je krijgt dan echter maar één punt per steen die je verwijdert.
De gescoorde stenen leg je vervolgens op het spoor op het mandalabord. Als je daarbij een bonusveld bedekt, scoor je de aangegeven bonuspunten ook. Het spel eindigt als er op het mandalabord een steen wordt geplaatst op het eindveld voor het aantal deelnemende spelers, of als een speler in zijn beurt geen enkele actie kan uitvoeren. De spelers tonen dan maximaal één van hun opdrachtkaarten die ze voltooid hebben om deze bonuspunten ook te scoren en dan wordt de winnaar bepaald.
Martha: Dit spelletje past helemaal in mijn straatje. De regels zijn niet moeilijk, het ziet er super uit en het is een leuk puzzeltje. De eerste paar beurten moest ik nog een beetje wennen aan de regels voor het pakken van stenen, maar al snel was dit geen probleem meer. De artiesten slim verzetten zodat je jezelf goede stenen en mogelijkheden voor de toekomst geeft, zonder je tegenstander teveel cadeau te geven is lastiger onder de knie te krijgen. Daarnaast moet je ook nog opletten dat je jezelf niet vastlegt door alle velden op de spelersbord vol te zetten, want dan moet je scoren en kan de ander dus haar gang gaan bij het pakken. Ook bleek het handig te zijn om je torentjes zo te bouwen dat je na de eerste keer scoren weer kleuren overhoudt die je evt kunt scoren volgens de waardering, omdat dit meer punten oplevert dan het scoren voor bovenste stenen. Matthias wilde het spel ook graag eens proberen, dus we hebben het nu ook met drie spelers gespeeld. Door de extra speler wordt het spelletje iets chaotischer, waardoor ik me iets minder ging focusen op wat ik eventueel voor de anderen open liet en iets meer bezig ging met het creëren van scoremogelijkheden voor mezelf. Dat maakt het spel niet minder leuk, maar wel iets minder puzzelig, wat ik wel jammer vind. Dit zorgt ervoor dat ik het net iets leuker vind met z'n tween, hoewel het ook met drie erg leuk was. |
Yvette: Wat een mooi, kleurrijk spel! Het ziet er goed uit, dus ik was erg nieuwsgierig naar wat Mandala Stones nou eigenlijk is. Ik heb het spel nu twee keer gespeeld; een keer met twee spelers en een keer met drie spelers en het verschil is behoorlijk groot. Als je met twee spelers speelt, kun je veel strategischer spelen en elkaar makkelijker dwarsbomen. Het maakt dan ook best veel uit welke artiest je verplaatst en waar je die vervolgens neerzet. Met drie spelers gaat dat een stuk lastiger, omdat er per beurt behoorlijk veel kan veranderen. Het strategische wordt dan een flink stuk minder, maar maakt het spel ook luchtiger Mandala Stones is vrij simpel en de regels zijn snel uitgelegd. Ook dit maakt dat ik het een aantrekkelijk spel vind. Ik ben niet zo van de dikke regelboeken en ellenlange uitleg, dus dit spel past zeker bij mij. |
Matthias Mandala Stones is zo'n spel dat in het straatje valt van nieuwe moderne klassiekers zoals Azul. Het heeft daarom flinke concurrentie en moet zich voldoende onderscheiden om een plekje in de collectie te verdienen. Dit spel vertoont aardig wat parallellen met Azul omdat je bij beide spellen een reeks stenen uit het midden haalt (en daarbij direct de pak-opties van jouw tegenstanders beïnvloedt) en ze vervolgens op een bepaalde manier op jouw eigen speelbord moet plaatsen om er punten mee te scoren. Gelukkig waren zowel het pakmechanisme en de scoring in Mandala Stones heel anders, waardoor het zeker zijn eigen uitdagingen en charmes heeft. Vooral de verschillende score mogelijkheden en de bezigheden van de andere spelers zorgen ervoor dat er voldoende is om over na te denken. Ik vermaakte me dus uitstekend tijdens het enige spelletje waar ik bij aanwezig was met de twee dames. Het feit dat ze beiden aangeven dat het spel met twee spelers nog een stap strategischer is, zorgt ervoor dat ik verwacht dat dit spel zeker zijn permanente plek in mijn collectie zal verdienen. |
~ Yvette, Martha & Matthias