Fantastic Factories is een spel dat je uitnodigt om robots, fabrieken, lopende banden en warenhuizen aan te leggen om een efficiënte productielijn te maken. Dit spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding, maar zijn de tandwielen in dit spel goed geölied en produceert het ook veel plezier?
Aan het begin van elke ronde kiezen de spelers een kaart uit het aanbod. Dit kan een gebouw zijn die je later kan bouwen of de eenmalige hulp zijn van ingehuurde specialist.
Daarna rolt iedereen zijn dobbelstenen (arbeiders) en zet deze in om kaarten, energie en metaal te verzamelen en om hun eerder gebouwde kaarten te activeren.
Lage dobbelstenen kun je inzetten om energie te genereren en hogere dobbelstenen om metaal te verkrijgen uit de mijn. Elke willekeurige dobbelsteen kun je inzetten om een extra kaart te krijgen. Je hebt al deze dingen ook nodig om nieuwe gebouwen te bouwen, want dan moet je de afgebeelde bouwkosten betalen. Dit is altijd een kaart met hetzelfde symbool als de te bouwen kaart en een combinatie van energie en metaal.
Een afgebouwd gebouw geeft een constant voordeel of kan geactiveerd worden met dobbelstenen en/of energie en metaal om een bepaald resultaat te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld energie omzetten in metaal en vice versa, extra dobbelstenen genereren en het belangrijkste: combinaties van energie/metaal/kaarten/dobbelstenen omzetten in goederen die punten waard zijn aan het einde van het spel.
Dit einde van het spel wordt ingeluid zodra iemand zijn 10e gebouw bouwt of 12e goed produceert. Dan wordt de huidige ronde uitgespeeld en volgt daarna nog één laatste ronde voor alle spelers. Dan telt iedereen de punten op zijn gebouwen en zijn goederen. De speler die het hoogste totaal bereikt, is de meest succesvolle fabrikant.
Yvette: Wat een leuk spel is dit zeg! Het is super duidelijk en makkelijk te spelen. In eerste instantie sprak het thema me niet zo aan, "iets met fabrieken, mwoah". Maar zoals met veel spellen, gewoon doen en dan is het zeker wel leuk! Dit is een van de makkelijkere tableau-builder spellen die ik heb gedaan. Je hebt tijdens een ronde redelijk wat opties die je kunt doen, maar alles staat duidelijk aangegeven op je tableau en op de losse kaart waar de stappen per ronde op staan. Zo houd je makkelijk overzicht en dat helpt om betere keuzes maken. Ik vind dat zelf in ieder geval erg prettig. Wat je bij dit spel wel goed in je achterhoofd moet houden, is dat je niet te snel kaarten moet afleggen. Altijd eerst goed kijken welke symbolen je nodig hebt om andere kaarten te kunnen bouwen. Over de kaarten gesproken, deze zien er heel kleurrijk en origineel uit, het lijkt wel uit een computer spel en wat je met de kaarten kan, staat er altijd zeer duidelijk op vermeld. Mocht je toch nog twijfelen, alle kaarten staan in het regelboekje uitgelegd. Normaal gesproken ben ik niet zo van een gelukselement in een spel. In dit geval zijn dat de dobbelstenen, maar bij Fantastic Factories zorgt het juist voor een beetje extra spanning. Zo kun je niet altijd alles helemaal vooruit plannen, maar moet je maar net goed rollen! Dus ja, er zit een gelukselement in het spel, maar daar heb ik me totaal niet aan geïrriteerd. Zeker een aanrader! Het speelt lekker weg, omdat het spel zo duidelijk is opgesteld, maar ook omdat je niet op elkaar hoeft te wachten. Geschikt voor als je net een klein uurtje iets wil spelen. |
Matthias Fantastic Factories sprak me direct aan vanwege de strakke en kleurrijke tekenstijl. Ik heb daarna echter lang de koop van het spel uitgesteld omdat ik al meerdere spellen heb waarin je een tableau van kaarten aanlegt om diverse grondstoffen te converteren naar overwinningspunten. Terraforming Mars is echter vrij complex en lang, niet iedereen geniet van het thema van Wingspan en bij Race for the Galaxy moet je nieuwe spelers eerst een soort buitenaardse taal leren voordat ze dit (zeer goede) spel kunnen spelen. Fantastic Factories duurt niet veel langer dan Race for the Galaxy, heeft een begrijpelijk thema, zeer duidelijke iconen en beperkt de grondstoffen tot energie en metaal. Met andere woorden: het is enorm toegankelijk. Maar, is het dan ook leuk en interessant genoeg om een plek in de collectie te verdienen tussen die andere zwaargewichten? Ik ben van mening van wel. Het inzetten van dobbelstenen als arbeiders maakt het bijvoorbeeld al voldoende anders dan de eerder genoemde spellen. Dit dobbelmechanisme heeft nog een aantal andere positieve effecten. Het zorgt ervoor dat je niet alles volledig kan plannen en er dus minder 'perfecte' actiecombinaties zijn die alleen ervaren spelers een paar beurten van te voren aan kunnen zien komen. Daarnaast houdt het de scope van jouw beurt beperkt en zorgt het ervoor dat je deze toch altijd eindigt met het gevoel dat je er het beste van gemaakt hebt (zelfs als je iets gemist hebt). Dit alles maakt dat ik voortaan altijd Fantastic Factories zal pakken als ik iemand het concept van een 'tableau-builder' wil leren of als ik geen 2+ uur de tijd heb om Terraforming Mars of Wingspan te spelen. Ik voorzie dan ook dat dit spel heel veel speeluren in mijn collectie krijgt. |
~ Matthias & Yvette